Meedoen aan rouwonderzoek?

Welkom op de website Onderzoek Rouw. Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over twee lopende wetenschappelijke onderzoeken van de Rijksuniversiteit Groningen waaraan u kunt deelnemen. 

Online vragenlijstonderzoek naar de rol van slaap bij verliesverwerking

Achtergrond. Problemen met inslapen en doorslapen komen vaak voor bij mensen die een dierbare hebben verloren. In het verleden werden slaapproblemen vooral als een gevolg van rouw gezien. Het lijkt er echter op dat slaap een belangrijke rol speelt in de verwerking van stressvolle gebeurtenissen. Dat zou kunnen betekenen dat het verhelpen van slaapproblemen een goede behandeling kan zijn om persisterende rouw te verminderen. 

In dit door Stichting tot Steun VCVGZ gesteunde wetenschappelijke onderzoek proberen wij te verhelderen welke rol slaap speelt in verliesverwerking. Dit kan een basis bieden om slaaptherapie voor persisterende rouw verder te onderzoeken.

Huidig onderzoek. Voor dit onderzoek zoeken wij volwassenen (met en zonder slaapproblemen) die in de afgelopen 10 jaar het overlijden van een dierbare hebben meegemaakt. U wordt gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Meedoen duurt ongeveer een half uur.

Geïnteresseerd in deelname? Klik op de onderstaande button voor meer informatie over het onderzoek. Als u besluit deel te nemen, kunt u direct beginnen met de online vragenlijst.

Deelnemen

Onderzoek op locatie naar toenadering en vermijding bij persisterende rouw 

Achtergrond. Een minderheid van nabestaanden ontwikkelt ernstige, aanhoudende rouw. Rouwdeskundigen veronderstellen dat deze persisterende rouw in stand wordt gehouden doordat nabestaanden het verlies uit de weg gaan, waardoor de acceptatie van het verlies wordt bemoeilijkt. Tijdens psychologische behandelingen worden mensen met langdurige rouw daarom blootgesteld aan vermeden kenmerken van het verlies, zoals negatieve herinneringen aan het overlijden. 

Ondanks de bewezen effectiviteit van deze behandeling, is de rol van vermijding na verlies nog niet helemaal duidelijk. Soms lijkt vermijding tot een vermindering van rouw te leiden. Daarnaast lijkt persisterende rouw zelf juist gekenmerkt te worden door toenadering van het verlies. Nabestaanden de hieraan lijden denken bijvoorbeeld veel na over het verlies en verlangen naar de overledene.  

In mijn door de NWO gesteunde Veni onderzoek probeer ik te verhelderen in hoeverre toenadering en vermijding omtrent het verlies samen voorkomen en hoe dit samenhangt met het beloop van een rouwproces. Dit biedt mogelijk aanwijzingen om psychologische behandelingen voor langdurige rouw te verbeteren.

Huidig onderzoek. Voor deze studie zoeken wij volwassen nabestaanden die ten minste een jaar geleden het overlijden van een dierbare hebben meegemaakt. U wordt gevraagd eenmalig op bezoek te komen bij de Rijksuniversiteit Groningen of de Universiteit Utrecht. We zoeken zowel nabestaanden die hevige rouw ervaren en nabestaanden die minder hevige rouw ervaren. Deelnemers krijgen een vergoeding voor reiskosten en deelname. 

Geïnteresseerd in deelname? Als u op de onderstaande button klikt en uw gegevens invult, dan sturen we u in de nabije toekomst vrijblijvend meer informatie toe en kunt u besluiten of u wilt deelnemen.

Deelnemen


Dit onderzoek wordt uitgevoerd namens