Hulp

Huisarts 

Als u psychische klachten ervaart ten gevolge van uw verlies en daarvoor hulp wenst, neemt u dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts zal samen met u uw problemen in kaart brengen en samen met u zoeken naar een gepaste oplossing. 

Psycholoog

U kunt ook contact opnemen met een eerstelijnspsycholoog bij u in de buurt. Voor vragen over de vergoedingen van psychologische behandelingen (buiten het eigen risico) kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar. 

Lotgenotengroepen

Binnen Nederland bestaan er organisaties die algemene hulp bieden aan nabestaanden, zoals Steun bij Verlies, en er zijn ook lotgenotengroepen, zoals Humanitas, de Vereniging voor Ouders van een Overleden Kind, en Stichting Broederziel

Hulp na een verlies door een verkeersongeluk

In 2019 zal er een studie van start gaan waarbij verschillende psychologische behandelingen voor nabestaanden van een overlijden door een verkeersongeluk zullen worden getest. Als u dit heeft meegemaakt, kunt u mogelijk meedoen aan deze studie. Hierbij ontvangt u een 8-weekse online therapie of gaat u 8 keer op gesprek bij een gekwalificeerde rouwtherapeut bij u in de buurt. Meer informatie over studiedeelname vindt u op deze website.

Hulp bij gedachten aan zelfdoding

Indien u gedachten en/of plannen voor zelfdoding heeft, kunt u hulp krijgen via 113 online